Eindejaarsluiting WAAK gesloten van 23 december tot 6 januari 2025. Meer info

Circulaire projecten

Als pionier op vlak van circulair ondernemen zet WAAK voor zijn klanten graag al zijn knowhow in. Wij zoeken hiervoor actief naar duurzame partnerships met activiteiten voor de lange termijn.

WAAK, pionier in circulair ondernemen

Als maatwerkbedrijf bouwt WAAK vol overtuiging mee aan een circulaire economie. Want sociale tewerkstelling en circulaire initiatieven gaan hand in hand. Circulair ondernemerschap is dan ook de toekomst. Want industriële afvalverwerking weegt niet enkel op het milieu, het weegt ook almaar meer op de portemonnee. Als maatwerkbedrijf wil WAAK bij uitstek voortrekker zijn en u als partner de hand reiken om circulaire samenwerkingen op touw te zetten.

Het circulaire ondernemingsmodel gaat uit van een ketting waarbij het afval van het ene product dient als grondstof voor de volgende product, of waarbij een product na z’n levensloop grotendeels hergebruikt kan worden. Het ultieme doel van circulair ondernemen is een economie creëren die grondstoffen oneindig hergebruikt en dus geen zuiver afval meer produceert. Dit gaat dus een stap verder dan afval recycleren.

Zowel intern als extern geeft WAAK steevast de impuls om circulaire processen op te zetten. Medewerkers worden aangespoord om mee te brainstormen en te optimaliseren en leveranciers nemen wij zoveel mogelijk mee aan boord. Onze volgende stap is u als klant uitnodigen om een circulair partnership op touw te zetten. De weg is misschien nog lang, maar er bestaat géén beter moment om ermee te beginnen dan nu!

De sleutelrol van WAAK als maatwerkbedrijf

Hergebruik gaat vaak gepaard met manuele verwerkingsprocessen. Refurbishment, ontmanteling, verwerking van restanten tot nieuwe grondstoffen, … Als maatwerkbedrijf heeft WAAK hiervoor alle resources in huis. De sociale economie speelt in het circulaire model een cruciale rol.

Wij zien het als onze taak hier vol op in te zetten en te investeren in circulaire opportuniteiten. Want ooit komt de dag dat circulariteit een noodzaak zal worden. WAAK zal er klaar voor zijn. Meer nog, net omdat wij als maatwerkbedrijf in duurzame businessmodellen een sleutelrol spelen, aarzelen we ook niet om niet-duurzame samenwerkingen verder af te bouwen.

5 redenen om circulair te ondernemen:

1. Circulaire processen zijn een pak minder onderhevig aan grondstoffenschaarste en bijhorende prijsstijgingen.

2. Overheden voeren het principe van “de vervuiler betaalt” steeds nadrukkelijker door, dus op termijn wordt circulair een pak interessanter dan lineair.

3. Dankzij de vaak lokale verankering zijn circulaire ondernemingen wendbaarder en veerkrachtiger.

4. Merken die actief hun schouders zetten onder de klimaatdoelstellingen worden steeds positiever onthaald door de consument.

5. Circulaire ondernemingen komen dankzij het langetermijndenken vaker in solidere partnerships met gelijkgestemden terecht.

Circulair design: een nieuwe generatie producten

Circulair ondernemen gaat over optimalisatie van bestaande processen. Maar het gaat ook over een nieuwe benadering van nieuwe processen. Een circulair product wordt ontworpen met aandacht voor hergebruik. Hierbij staan 7 kernwoorden centraal:

Rethink - Redesign - Reduce - Recover - Recycle - Repair - Re-use

Het ultieme circulaire product is een dienstverlening waarbij het de verantwoordelijkheid van de producent is om het product zo lang mogelijk in omloop te houden (levensduurverlening). Daarna, bij end-of-life, is het zijn verantwoordelijkheid om het product te recupereren of te recycleren en opnieuw te laten renderen. Als pionier op vlak van circulair ondernemen zet WAAK voor zijn klanten graag al zijn knowhow in. Wij zoeken hiervoor actief naar duurzame partnerships met activiteiten voor de lange termijn.

Enkele voorbeelden:

Samenwerking AQUALEX en WAAK maatwerkbedrijf

Circulaire samenwerking: WAAK en AQUALEX

We werken graag samen met bedrijven die onze visie op circulariteit en duurzaamheid delen. Het bedrijf AQUALEX uit Deerlijk is hier een schoolvoorbeeld van. AQUALEX maakt design drinkwatersystemen en werkt voor de productie ervan samen met een Inhouse Enclavewerkteam van WAAK. Het doel van AQUALEX is om vervuilende plastic drinkflessen te vervangen door kraantjeswater. Hun drinkwatersystemen zijn circulair: de behuizing bestaat uit kunststof afkomstig van end-of-life-producten. Normaal zouden deze weggegooid worden, maar bij AQUALEX wordt er een nieuw product mee gecreëerd. 

Lees meer over deze case

WAAK refurbishment batterijen on board units

Refurbishment On Board Units Satellic

WAAK heeft een exclusief contract met Satellic, de belangrijkste Belgische toloperator. De On Board Units voor kilometerheffing worden door buitenlandse transporteurs gebruikt. Dankzij WAAK belanden ze na gebruik niet in de vuilnisbak, maar worden ze gerefurbisht en kunnen ze telkens opnieuw ingezet worden. Oorspronkelijk werden enkel de toestellen zelf onder handen genomen, nu is de opdracht verder uitgebreid en maken ook de batterijen en plugs deel uit van het refurbishmentproces. Een circulair schoolvoorbeeld van hoe producten actief uit de afvalberg kunnen worden gehouden.

Lees hier meer over deze case

Circulaire samenwerking WAAK Agristo

Agristo: voedselverspilling tegengaan

WAAK werkt met een team van Inhouse Enclavewerk op de productievloer van aardappelproductenproducent Agristo. Voor het bedrijf zijn duurzaamheid en circulariteit belangrijk. Zo komen frieten die perfect in orde zijn soms in de verkeerde zak (met foutieve opdruk bv.) terecht. Het Inhouse team van WAAK opent deze zakken opnieuw en zorgt dat de inhoud terug in de productieflow kan opgenomen worden. Op die manier laat Agristo geen voedsel verloren gaan. En dat heeft een grotere impact dan op het eerste zicht lijkt...

Lees meer over deze case

WAAK_specialisatie_Poederlakken

Recuperatie poederlaknevel

Poederlakken is een industrieel lakproces waarbij doorgaans wat grondstoffen als residu (nevel) verloren gaan. WAAK zocht én vond een manier om dit residu te recupereren en integraal om te zetten in nieuwe poederlak. Onder het motto: afval bestaat niet.

WAAK - hotmelt technologie

Hergebruik spuitgietresten

Bij het spuitgieten van connectoren en kabels van o.a. elektrische laadpalen en warmtepompen ontstaan plastic restanten. In het beste geval wordt dit plastic opgehaald en gerecycleerd als industrieel afval. Bij WAAK blijven deze restanten binnen de bedrijfsmuren. De resten worden hersmolten en gewoon gebruikt. Interessant feit: de kwaliteit van dit hergebruikte plastic is hoger dan die van het oorspronkelijke product.

Lees meer over deze case

WAAK - circulaire wegwerppalletten

Hergebruik wegwerppaletten

Dingen zomaar wegwerpen, dat wringt. Die afkeer van verspilling en onnodige afvalproductie leeft ook actief bij heel wat van onze medewerkers. Zo richtten enkelen van hen een taskforce op met als doel: kapotte wegwerppaletten herstellen en terug in omloop brengen. Want 'wegwerp'-paletten, dat kan niet de bedoeling zijn. 

Lees hier meer over deze case

Circulaire akoestisch wand WAAK

100% circulair: van jeansbroek tot akoestisch paneel

Afgedankte jeansbroeken omtoveren tot een akoestisch paneel voor bureauruimtes? Mission impossible? Samen met het Turnhoutse bedrijf Robberechts nv gingen we de uitdaging aan. Het eindresultaat? Een volledig circulair paneel, zero waste en oneindig herbruikbaar.

Lees meer over deze case

WAAK - Kristof Hots
Heb je een circulair idee dat je wilt uitwerken?

Of wil je een concreet project bespreken? Contacteer me gerust.

Kristof Hots

Directeur Sales & Marketing

M kristof.hots@waak.be

T +32 56 36 34 34

Ja, ik wens meer informatie

Ook interesse in
Laat ons van uw project horen!

Ja, ik wens me in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik wens graag berichten te ontvangen over volgende onderwerpen