Doelstelling #10: Ongelijkheid verminderen (in en tussen landen)
Wij gaan er prat op dat WAAK een divers bedrijf is: man of vrouw, religie, seksuele oriëntering, origine… binnen ons bedrijf ben je wie je wil zijn. Iedereen is evenwaardig. Zo is de man-vrouw verhouding in WAAK quasi 50-50. Ook zijn er veel medewerkers van vreemde origine: momenteel bedraagt het aantal zo’n 300-tal personen of 14% van de WAAK-medewerkers. Dit aantal is de laatste 5 jaar sterk toegenomen en wij verwachten dat deze trend zich niet zal veranderen.
Armoederisico groter bij niet-westerse migranten
Om ongelijkheden weg te werken, wordt in de Sustainable Development Goals (SDG 10) de nadruk gelegd op het belang van een (degelijk) inkomen. En dat is volledig terecht, want inkomensongelijkheid leidt tot maatschappelijke ongelijkheid. De Verenigde Naties (VN) wil dan ook dat haar leden ernaar streven om “tegen 2030 tot een inkomenstoename van de onderste 40% van de bevolking te komen tegen een ritme dat hoger ligt dan het nationale gemiddelde”. Bij die onderste 40% zitten heel wat migranten. Volgens de studie ‘Inkomen en diversiteit: Onderzoek naar de inkomenspositie van migranten in België’ door het Centrum Sociaal Beleid (CSB) en Universiteit Antwerpen gaat het daarbij vooral om mensen afkomstig van niet-westerse landen. Hun inkomen ligt “beduidend lager dan dat van autochtone Belgen en hun armoederisico ligt 3 tot 4 maal hoger”. De reden hiervoor volgens de studie is omwille van de lagere tewerkstellingskans. De afstand tot de arbeidsmarkt voor migranten, die niet uit de Europese Unie afkomstig zijn, is bijzonder groot, aldus de studie.
Het belang van een degelijk en vast inkomen
Op basis van de samenstelling van onze maatwerkers van niet-Belgische origine, zijn wij het eens met deze conclusie. Binnen WAAK dienen zich veel mensen aan die afkomstig zijn uit Afrika en Azië. Het is ons doel om ook deze mensen een kans te geven. In de eerste plaats willen we dit realiseren door hen een vast en degelijk inkomen te geven. Veel van hen zitten vast in de spiraal van werkloosheid of van tijdelijke jobs (afgewisseld met werkloosheid), wat een onzeker bestaan creëert. Deze negatieve spiraal willen wij doorbreken door de creatie van duurzame tewerkstelling.
Andere oplossingen om ongelijkheid tegen te gaan
Uiteraard is een vast inkomen niet de enige manier om ongelijkheid weg te werken. Ook de taal- en cultuurbarrières, zorgen ervoor dat mensen van vreemde origine een afstand ervaren. Niet alleen tegenover de arbeidsmarkt, maar tegenover onze maatschappij in het algemeen. Door lessen Nederlands en allerlei andere opleidingen (bijvoorbeeld: hoe gedraag je je op de werkvloer) te organiseren, proberen we ook deze afstand te verminderen. Omdat we taal en goed kunnen communiceren, essentieel vinden om je job goed te kunnen uitvoeren, investeren we hier jaarlijks 150.000 euro in.