Eindejaarsluiting WAAK gesloten van 23 december tot 6 januari 2025. Meer info

Project rollator hack: een wereld van verschil

30 mei 2022
WAAK - rollator hack

Bij WAAK voeren we technologie en innovatie hoog in het vaandel. Voor ons zijn technologie (en het innoveren van technologieën) echter geen doel op zich. Wij beschouwen het als een hulpmiddel dat ons helpt om onze missie, het creëren van duurzame en aangepaste tewerkstelling met kansen tot zelfontplooiing voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, te realiseren. 

Innoveren: kleine ingrepen maken groot verschil

Innoveren wil niet noodzakelijk zeggen het warm water uitvinden. Vaak zijn kleinere ingrepen aan bestaande technologieën voldoende om ze te verbeteren of een nieuwe invulling te geven. Binnen WAAK hebben wij het Expertisecentrum, een groepsdienst die de werkposten van onze maatwerkers onder de loep neemt. De medewerkers van het Expertisecentrum gaan na hoe ze deze kunnen aanpassen en optimaliseren, welke arbeids- en hulpmiddelen het werk van de maatwerkers kunnen makkelijker maken, enz. In dit verhaal staat de maatwerker centraal. Dit is de reden waarom wij verder gaan dan enkel de technische aspecten. We bekijken de zaken bijvoorbeeld ook vanuit ergonomisch oogpunt. Zo werd in het verleden al een spuitgietmachine volledig herontworpen en aangepast aan de noden van de machineoperator.  

WAAK - Howest

Expertise vanuit verschillende invalshoeken samenbrengen

Voor dergelijke optimalisaties werkt het Expertisecentrum vaak samen met externe partners, die hun eigen specifieke expertise hebben. Door zo kennis samen te brengen en ’out of the box’ te denken, komt de groepsdienst tot de beste resultaten. Het project ‘Rollator Hack’ waarvoor samengewerkt werd met HoWEST, illustreert dit perfect. 

Project Rollator Hack: WAAK x HoWEST

Heel wat WAAK-maatwerkers beschikken over een rollator en hebben die op en naast de werkvloer nodig. De toestellen zijn echter niet op hun specifieke noden toegespitst. Binnen hogeschool HoWEST bestaat het platform D4E1 (voluit: Design For Every One). Dit is een samenwerking tussen de opleidingen ergotherapie en productontwerp, die erop gericht is om nieuwe producten te ontwerpen en om bestaande producten of technologieën te ‘hacken’ en deze beter af te stemmen op de noden van een specifieke eindgebruiker.

De studenten van D4E1 brachten in kaart hoe onze maatwerkers hun rollators dagelijks gebruiken en op welke hindernissen zij daarbij botsen. Daarop gingen we samen met hen op zoek op welke manier we een antwoord konden bieden op deze frustraties. Op basis daarvan ontwierpen en ontwikkelden de studenten productontwerp implementeerbare prototypes. Student ergotherapie Michiel Thienpont:

“Onze meerwaarde is om te kijken naar de beperkingen van de gebruiker en op zoek te gaan naar het perfecte prototype. Eens deze gemaakt zijn, geven wij verdere feedback om zo tot het perfecte resultaat te komen”.

WAAK - D4E1

Concrete verbeterpunten

Uit het ‘Rollator Hack’-onderzoek kwamen een aantal concrete verbeterpunten naar voor, zoals bijvoorbeeld een verlichtingssysteem op de rollator, die ervoor zorgt dat de gebruiker ’s nachts beter zichtbaar is en veiliger over straat kan. Een andere optimalisatie was de toevoeging van een bekerhouder. Op die manier kunnen onze maatwerkers tijdens de pauze makkelijk om een kop koffie of thee lopen en deze naar hun werkpost meenemen in hun rollator. Verder werd ook een speciale riem ontwikkeld die ervoor zorgt dat vuilniszakken op de rollator kunnen meegenomen worden. Ten slotte werden er ook handhoezen gecreëerd voor de handvaten van de rollator. Doordat deze uit hard plastic gemaakt zijn, kan dit, in het geval van bepaalde aandoeningen, zoals gevoelige handen, na verloop pijn doen aan de handen. Dankzij de hoezen is dit probleem uit de wereld geholpen. 

Een wereld van verschil voor onze maatwerkers

Voor iemand zonder rollator kunnen deze aanpassingen op het eerste zicht eerder banaal lijken, maar het comfort en het gebruiksgemak die ze voor onze maatwerkers met zich meebrengen, maken een wereld van verschil voor hen. Door op die manier te werk te gaan, door het perspectief te verschuiven naar de (individuele) gebruiker en zijn ervaring, kunnen bestaande en goed-ingeburgerde producten en technologieën verder verbeterd worden. Ook dat is innovatie!

Ja, ik wens meer informatie

Ook interesse in
Laat ons van uw project horen!

Ja, ik wens me in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik wens graag berichten te ontvangen over volgende onderwerpen