WAAK ondertekent Green Deal Natuurinclusieve parkeerterreinen

11 januari 2024
WAAK ondertekent Green Deal Natuurinclusieve parkeerterreinen

WAAK ondertekende mee de ‘Green Deal Natuurinclusieve parkeerterreinen’. Daarmee verbinden we er ons niet alleen toe om de eigen betonoppervlaktes te ontharden en verduurzamen, wij stellen ook onze expertise op het vlak van duurzaam groenbeheer en -onderhoud ter beschikking aan andere bedrijven, steden en gemeenten.

Welcome to the concrete jungle

Nog heel wat Vlaamse steden zijn echte ‘concrete jungles’, volgestort met beton. Gelukkig is dit steeds meer aan het veranderen. Duurzaamheid en vergroening komen centraler te staan in het beleid van overheden, steden, gemeenten en bedrijven. Zo worden er vaak uitgebreide en van allerlei faciliteiten voorziene groenoases aangelegd. En ontharding is stilaan een modewoord aan het worden. Het beton op marktpleinen, straten, bedrijventerreinen… verdwijnt aan een razendsnel tempo. Wat echter vaak nog over het hoofd wordt gezien zijn parkeerterreinen. In Vlaanderen hebben we er duizenden waarbij de mogelijkheden tot vergroening en verduurzaming legio zijn.

WAAK ondertekent Green Deal Natuurinclusieve Parkeerterreinen

Green deal: lerend netwerk op hoog niveau

Samen met verschillende andere partners, zoals Stad Kortrijk, Leiedal en Smappee, ondertekende WAAK mee de Green Deal Natuurinclusieve parkeerterreinen. Green Deals zijn een initiatief van de Vlaamse overheid om ondernemingen, steden en sectoren groener te maken. Ze stimuleren de deelnemers om op korte termijn duurzame projecten op poten te zetten en deze in drie tot vier jaar te realiseren. Ook wil de overheid met de Green Deals samenwerkingen promoten zodat bedrijven, steden en gemeentes van elkaar kunnen bijleren. Een soort lerend netwerk dus, maar op groter en hoog niveau.

WAAK Groendienst: duurzaam groenonderhoud

Het belang van biodiversiteit

De ‘Green Deal Natuurinclusieve parkeerterreinen’ wil meer doen dan ontharding promoten. De ‘Green Deal’ schuift ook het belang van biodiversiteit i.v.m. ‘wilde bestuivers’ (vlinders, motten, wilde bijen…) naar voor. Op dit vlak is er in Vlaanderen nog heel wat werk aan de winkel. In veel bestaande groenzones wordt er intensief gesproeid tegen onkruid waardoor een goede biodiversiteit geen schijn van kans maakt. De insecten krijgen geen kans om de bloemen te bestuiven bij het zoeken naar voeding en kunnen zo ook geen nestplaatsen maken. En het belang hiervan is veel groter, dan op het eerste zicht lijkt. Biodiversiteit speelt een cruciale rol in het handhaven van het ecologische evenwicht. Een ecosysteem dat in balans is, is beter in staat om zich aan te passen aan aanpassingen of verstoringen, zoals het veranderende klimaat. Een goede biodiversiteit zorgt er m.a.w. voor dat het milieu en de natuur veerkrachtiger worden, wat heel belangrijk is voor de toekomst van onze planeet.

WAAK ondertekent Green Deal Natuurinclusieve Parkeerterreinen

WAAK Groendienst: gespecialiseerd in duurzaam groenbeheer en -onderhoud

Als duurzaam maatwerkbedrijf is dit stimuleren een kolfje naar onze hand. Wij delen onze expertise graag met partners die met ons in zee gaan. Binnen onze Groendienst hebben wij experten die gespecialiseerd zijn in duurzame groenaanleg, -beheer en – onderhoud. Of het nu gaat over de keuze van planten, ecodynamiek, biodiversiteit, waterbeheer… wij beschikken over de noodzakelijke expertise om onze partners correct te adviseren, zodat zij – binnen de scope van hun project – de meest duurzame en evenwichtige keuze kunnen maken. Ook wat het onderhoud ervan betreft, staan we onze klanten graag bij. Onze Groendienst-medewerkers worden hier speciaal toe opgeleid en worden begeleid door groenprofessionals. Zij zijn in staat om onkruid te wieden, snoeien en maaien op een manier die zowel efficiënt is, als ook de biodiversiteit stimuleert. Wie bijvoorbeeld een grasveld op een ecologisch verantwoorde manier wil maaien, mag niet alles weghalen. Enkel bepaalde stukken mogen weggemaaid worden. Onze groenmedewerkers weten dankzij hun uitgebreide plantenkennis welke planten ze niet mogen wieden, omdat ze bijvoorbeeld bepaalde insecten aantrekken die goed zijn voor de grond of de beplanting. Een dergelijke aanpak vergt ervaring en heel specifieke kennis die niet zomaar bij iedereen voorhanden is.

WAAK Groendienst duurzaam groenonderhoud

Duurzame streling voor het oog

Of het nu gaat om het ontharden van parkeerplaatsen of bedrijventerreinen, de aanleg van duurzame groenzones zoals UNILIN of het aanleggen van recreatiegebieden of wijn/boomgaarden zoals bij onze klanten TVH en VYNCKE NV, dankzij onze experten wordt het een groene en duurzame streling voor het oog waar het heerlijk vertoeven is.  

Ja, ik wens meer informatie

Ook interesse in
Laat ons van uw project horen!

Ja, ik wens me in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik wens graag berichten te ontvangen over volgende onderwerpen