Eindejaarsluiting WAAK gesloten van 23 december tot 6 januari 2025. Meer info

WAAK & Smappee: van metaalplaat tot laadpaal

31 mei 2023
WAAK samenwerking Smappee

Smappee is een Harelbeeks cleantech bedrijf dat ernaar streeft zijn klanten energie en geld te laten besparen door het energieverbruik te verminderen en de energie-efficiëntie te verbeteren. Het produceert energiebeheerssystemen en slimme laadpalen voor bedrijven en particulieren. Omdat elektrisch rijden in de lift zit, is ook de vraag naar laadpalen enorm toegenomen. Voor een deel van het productiewerk doet het bedrijf beroep op de gespecialiseerde handen van de Metaalassemblage-afdeling van WAAK. De samenwerking loopt nu ruim twee jaar. Een verhaal van groei en geloof in de mogelijkheden van de sociale economie.

Slimme laadpalen

Smappee ontwikkelt verschillende modellen laadpalen: de EV Base, EV Wall, EV Ultra en EV One. De eerste is een op de grond gemonteerd laadstation voor het laden van twee voertuigen tegelijk en is vooral gericht op bedrijven en zakelijk gebruik. De EV Wall en EV One laten toe om één voertuig op te laden en zijn hoofdzakelijk voor particulieren bestemd. De EV Ultra is een snellader en is toegespitst op bedrijven en de industrie.

WAAK assemblage van laadpalen Smappee

WAAK en Smappee: pedal to the metal!

Smappee legt zich toe op de ontwikkeling, het ontwerpen en in de markt zetten van deze laadpalen. Voor het productiewerk is er een grootschalige samenwerking opgezet met de Metaalassemblageafdeling van WAAK. Het project verschaft op dit ogenblik werk aan een 20-tal maatwerkers. Omkaderend personeel ziet erop toe dat alle stappen in het assemblageproces correct verlopen en dat de gewenste kwaliteit opgeleverd wordt. 

Van plaat tot laadpaal, een A tot Z-verhaal

De Metaalassemblage-afdeling van WAAK wil klanten een totaaloplossing kunnen bieden. Voor veel klanten staan we zo in voor zowel de (eind)assemblage als alle metaalbewerkingen. Op die manier wordt de klant volledig ontzorgd. Ook Smappee heeft zijn productie aan ons geoutsourcet. Voor de laadpalen krijgen we sommige onderdelen kant-en-klaar aangeleverd, terwijl we andere stukken from scratch moeten vervaardigen. In dit laatste geval plooien, laseren en lakken onze medewerkers de verschillende onderdelen waarna ze alles assembleren. Daarna volgt nog de aansluiting en assemblage van de elektrische componenten. Op het einde van de rit worden de laadpalen ook nog visueel en elektronisch (aan de hand van controlesoftware) getest door onze medewerkers. Op die manier is het Smappee-project voor onze medewerkers een echt A tot Z-verhaal en zien ze hoe de laadpaal dankzij hun inspanningen tot stand komt.

WAAK assemblage van een laadpaal van Smappee

De nodige investeringen

Alvorens we met het project konden starten, moest er nog geïnvesteerd worden in nieuwe apparatuur. “Voor het project investeerden we in nieuwe montagetafels en binnenkort krijgen we er ook nog een ANDON-systeem bij. Dit is een controlesysteem dat leidinggevenden een overzicht geeft of alle lijnen voldoen aan de productieverwachting. Last but not least, hebben wij er ook voor gezorgd dat het testen in een speciaal ontwikkelde, beschermende werkomgeving gebeurt waardoor iedereen in alle veiligheid kan werken”, aldus Lies Depraetere, Groepsverantwoordelijke in de afdeling Metaalassemblage.

WAAK laadpaal Smappee

Vertrouwen in de sociale economie

Smappee gelooft sterk in het kunnen van WAAK en haar medewerkers. Het bedrijf deed daarom ook zijn duit in het zakje en leverde het systeem voor het elektronisch testen aan. Ze ontwikkelden software waarmee onze maatwerkers kunnen testen of een laadpaal al dan niet functioneert. “Het testen vormt een uitdaging voor onze mensen, want als de testsoftware een foutcode weergeeft, moeten ze dit kunnen koppelen aan een bepaald probleem. Ze moeten zelf opzoeken wat het probleem is en ze moeten het kunnen koppelen aan een herstelhandeling. Dat is niet voor iedereen makkelijk, maar het lukt”, zo vertelt Lies. Dat is vooral te danken aan Smappee’s software. We zijn dan ook ontzettend blij dat onze partner vertrouwen heeft in onze aanpak en wil meestappen in ons verhaal van moeilijk werk makkelijk(er) maken. Op die manier creëren zij werk voor onze mensen en leveren ze een mooie bijdrage aan de sociale economie. Markus Hormann, Supply Chain Director van Smappee: “Wij zijn trots om de missie van WAAK mee te kunnen ondersteunen. Voor het opzetten van de productie hebben we nauw samengewerkt met WAAK. We hebben het zo kunnen opbouwen dat het perfect past bij wat wij nodig hebben. Wij zijn heel blij met de vruchtbare relatie die wij met WAAK hebben.”

WAAK assemblage en elektrisch testen van een Smappee laadpaal

WAAK - Kristof Hots
Hoe kunnen wij u helpen?

Neem contact met me op en vertel ons meer over uw project!

Kristof Hots
Directeur Marketing & Sales

kristof.hots@waak.be
T +32 56 36 34 34

Ja, ik wens meer informatie

Ook interesse in
Laat ons van uw project horen!

Ja, ik wens me in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik wens graag berichten te ontvangen over volgende onderwerpen