SDG 13: Klimaatactie
De Verenigde Naties willen de schadelijke impact van klimaatverandering zoveel mogelijk terugdringen. Ze vragen aan iedereen – overheden, bedrijven en gezinnen - om hiervoor actie te ondernemen. Als duurzaam maatwerkbedrijf en SDG Champion spreiden we onze maatregelen over verschillende domeinen om zo een zo groot mogelijke impact te hebben. We zetten de belangrijkste graag op een rijtje.
CO2-reductie
Wij zijn met energieadviesbureau E-Luse in zee gegaan om onze uitstoot van broeikasgassen tot een minimum te herleiden. Scope 1 en scope 2 zijn makkelijkst om milieuwinst uit te halen. Daar worden momenteel de eerste concrete stappen gezet. Scope 3 is echter een stuk moeilijker. Om daar onze carbon footprint te verminderen, is het zaak om onze leveranciers van bijvoorbeeld koper of staal onder de loep te nemen.
Ontharden
Steeds meer mensen ontharden van betonnen opritten, parkings, stoepen... Terecht, want dat is goed voor de bodem. Ontharde oppervlaktes laten bij regenbuien namelijk meer water door. Hoewel WAAK in een betonrijk industrieterrein gevestigd is, proberen wij in de mate van het mogelijke hier ook op in te zetten. Onze daken veranderen we in green roofs en een aantal parkeerterreinen kregen een complete make-over en transformeerden we in groenzones waar onze medewerkers over de middag kunnen lunchen als het mooi weer is.
Duurzaam groenbeheer
Onze Groendienst-medewerkers zijn specialisten op het vlak van duurzaam groenbeheer. Ze worden hiertoe speciaal voor opgeleid. Dit passen we ook toe in WAAK. Onze groenzones worden niet kortwiekt, maar kunnen heel het jaar lang maai-mei-niet-gewijs hun gang gaan. Verder gebruiken we enkel biologische pesticiden en gebruiken al 9 Groendienstteams geëlektrificeerde i.p.v. door diesel aangedreven toestellen. Wat dit laatste betreft, vervangen we kapotte dieseltoestellen enkel nog door elektrische machines. Het gaat hier dus om 9 teams... and counting!
Water sparen
Dat water een kostbaar goed is, wordt met de steeds warmer wordende zomers jaar na jaar duidelijker. In WAAK hebben we spaarbekkens en 3 ondergrondse waterputten aangelegd waar we jaarlijks zo’n 3,5 miljoen liter hemelwater in verzamelen. Het water is afkomstig van de regen die op onze daken (goed voor zo’n 75.000 m²) valt. Dit water gebruiken we voor de totstandkoming van onze producten. Industriële maakbedrijven behoren in Vlaanderen tot de grootste verbruikers van water. Dit is voor ons niet anders, maar dit proberen we op te vangen door in onze productie zoveel mogelijk gebruik te maken van hemelwater.
Zonnepanelen en energie besparen
Op onze daken installeerden we 3.883 zonnepanelen. Deze leveren in totaal 1.012 kilowattpiek (kWp) elektriciteit op per jaar. Deze energie gebruiken we rechtstreeks in onze productie. Ook worden onze gebouwen gerenoveerd en van isolatie en zonwering voorzien. Op die manier moeten we geen gebruik maken van actieve koeling, die ook zeer belastend is voor het milieu. De nieuwe gebouwen die we plaatsen, beantwoorden aan de modernste normen. Zo bedraagt het E-peil (dit geeft het energieverbruik van een gebouw weer) van onze Site Vijverhoek 34. De norm voor kantoorgebouwen is E40. Dit wil zeggen dat onze vestiging BEN ofwel bijna-energieneutraal is.
Elektrische fietsen en fietspremie
Fietsen is gezond en nog eens goed voor het milieu ook. Wij zetten onze medewerkers (omkaderend personeel en maatwerkers) aan om met de fiets naar het werk te gaan. Om dit te ondersteunen, kunnen zij jaarlijks intekenen op een fietsactie waarbij ze aan een sterk verminderd tarief een elektrische fiets kunnen kopen. Verder krijgen zij ook nog een fietspremie (het wettelijk maximale bedrag) en kunnen ze rekenen op geschenken zoals high-visibility fietskledij voor in de winter, fietstoebehoren, enz. Ook hebben we in WAAK de nodige voorzieningen voor onze fietsende medewerkers, zoals douches, afgesloten fietsenstallingen, een fietsenhersteldienst… Op die manier willen wij onze medewerkers motiveren en anderen aanzetten om ook op de fiets te springen.
Recyclage en hergebruik van afvalstromen
Als duurzaam bedrijf moeten we af en toe in eigen boezem kijken en onze eigen productieflows onder de loep nemen, want die kunnen vaak duurzamer. Soms zit het hem in de kleine dingen, die niet veel moeite kosten, zoals het recupereren van elektrische haspels, paletten hergebruiken, elastiekjes en plastic zakjes uit de afvalberg vissen…, maar soms doen we ook heuse investeringen, zoals de spuitgietresten die we hergebruiken om ons productieproces te verduurzamen.
25% van omzet afkomstig van ecologische economie
Als maatwerkbedrijf zetten we sterk in op de duurzame en circulaire economie. Zo zijn we actief in de markt van warmtepompen, e-mobility, laadpalen, refurbishment, meubilair… Het ondersteunen van ecologische producten en markten komt de maatschappij ten goede en dat willen wij graag mee ondersteunen. Wij streven ernaar dat dit aandeel minstens 25% (momenteel bedraagt het aandeel 22%) van onze totale omzet wordt. Aangezien duurzaamheid bij zowel overheden, bedrijven en burgers hoog op de agenda staat, verwachten wij dat dit in de nabije toekomst zeker zal lukken en dat het dit streefdoel zelfs nog zal overstijgen.