SDG #6: Schoon water
Volgens de Sustainable Development Goals of duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties moeten bedrijven en organisaties “tegen 2030 in aanzienlijke mate de efficiëntie van het watergebruik verhogen en het duurzaam winnen en verschaffen van zoetwater garanderen om een antwoord te bieden op de waterschaarste”. Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft de industrie het grootste aandeel in het verbruik van oppervlaktewater. Haar aandeel bedraagt maar liefst 57%. Wij kunnen niet anders dan toegeven dat ook wij, als maatwerk- en industrieel bedrijf heel veel water verbruiken. Gelukkig beseft iedereen in WAAK dat het anders kan én moet.
Hand in eigen boezem steken
Op vlak van duurzaamheid en circulariteit willen wij als maatwerkbedrijf graag het goede voorbeeld geven. Daarom moeten wij de hand ook in eigen boezem durven steken. Wij zijn een industrieel bedrijf en maken veelvuldig gebruik van water in onze bedrijfsactiviteiten. Te veel eigenlijk! Gelukkig – en dat wellicht ‘dankzij’ de voorbije, kurkdroge zomers – sijpelt dat besef overal in WAAK steeds meer door. Het is daarom voor ons zaak om onze watervoorraden zo goed mogelijk te beschermen en om het water dat uit de hemel komt vallen zo goed mogelijk op te vangen en opnieuw te gebruiken.
Plantenkwekerij
WAAK heeft een heuse plantenkwekerij met 4.500 m² aan serres. In deze serres worden jaarlijks zo’n 900.000 planten gekweekt. Uiteraard hebben deze planten voldoende water nodig. We maken hierbij zoveel mogelijk gebruik van regenwater. Om dit op te vangen, hebben we een spaarbekken van ongeveer 730 m² aangelegd dat tot 3,5 miljoen liter water kan opvangen. Dit water is hoofdzakelijk afkomstig van de regen die op de daken van onze serres valt, maar een deel komt ook van onze velden. We hebben er namelijk kanaaltjes aangelegd die het overtollige water afvoeren naar het bekken. Dit water verzamelen we voor drogere periodes met minder regenval.
Waterputten
Met zo’n 17 voetbalvelden aan productieruimte, beschikken we over een enorme oppervlakte aan daken (in totaal +/- 75.000 m²). Het regenwater dat daarop valt, vangen wij ook op. Dit doen we in alle units. We voeren het af naar een 7-tal, enorme ondergrondse waterputten. Per jaar komt er zo’n 3,5 miljoen liter water in terecht. Dit regenwater wenden we rechtstreeks aan in onze productiesystemen. Als er waterschaarste heerst, is de directe beschikbaarheid ervan niet alleen handig voor onszelf, we belasten er ook het milieu niet mee.