Duurzaamheid, circulariteit, inclusie? Potato, potato! *
Reeds enkele maanden is een team van Inhouse Enclavewerk van WAAK aan de slag bij Agristo, een West-Vlaamse wereldspeler op het vlak van aardappelproducten die zijn thuisbasis heeft in Wielsbeke. Een verhaal van een partnership tussen twee bedrijven voor wie inclusie en duurzaamheid integraal deel uit maken van hun bedrijfsstrategie.
Van grasgroen naar frietgeel
Agristo is een West-Vlaamse multinational die aardappelproducten ontwikkelt en produceert. De wereldspeler heeft naast de hoofdvestiging in Wielsbeke, waar hoofdzakelijk frieten geproduceerd worden, ook productiesites in Harelbeke, Nazareth, Tilburg (NL) en Uttar Pradesh (IN). Reeds enkele jaren staat de Groendienst van WAAK in voor het groenonderhoud van de site in Wielsbeke. Sinds enkele maanden is er ook een team van Inhouse Enclavewerk van WAAK aan de slag. Dat is een team van maatwerkers dat onder professionele begeleiding aan de slag gaat op de werkvloer van een klant.
Een perfecte friet in een verkeerde zak
Door de inflatie is de prijs voor het produceren van aardappelproducten de hoogte ingeschoten. Het is dus voor Agristo zaak om zo weinig mogelijk ‘grondstof’ verloren te laten gaan. Het komt echter voor dat er wat fout gaat met de verpakking van de producten (verkeerde datum of foute opdruk bijvoorbeeld) waardoor het uit de productieflow genomen moet worden. “Zo komt een perfecte friet in een verkeerde zak terecht. Dat willen we niet verloren laten gaan”, aldus Ward Claerbout, Legal & External Affairs Manager. Davy Roetjens, Assistent Manager Inpak, treedt hem bij: “In de afdeling ‘Rework’ herverpakken we die goede producten in de juiste verpakking zodat een kwalitatief product geen afval wordt”.
In de puree door arbeidskrapte
Hoewel het Rework-project een vliegende start kende en zorgt voor een betere ‘operational excellence’, dreigde arbeidskrapte roet in het eten te gooien. Davy Roetjens: “Vroeger hadden we twee Agristo-teams die fulltime met het project bezig waren, maar door arbeidsverloop en de nog steeds heersende arbeidsmarktperikelen bleef er op een gegeven moment maar één team meer over”. Omdat Agristo wist dat WAAK ook over een Inhouse Enclaveafdeling beschikt, besloot het bedrijf WAAK te contacteren om dit op te vangen door middel van een Inhouse Enclaveteam.
Volledige ontzorging door WAAK Inhouse Enclavewerk
Bij Agristo werken 5 maatwerkers van WAAK, die dagelijks begeleid worden door een gekwalificeerde maatwerkcoach. Wij stellen het team samen. Als maatwerkbedrijf weten wij welke mensen geschikt zijn voor de job, we kennen hun mogelijkheden, maar hebben ook eventuele struikelblokken in kaart gebracht. Davy Roetjens: “De eerste weken was het wat zoeken hoe we best met het team moesten omgaan, maar door de uitstekende begeleiding van WAAK ging het aanpassen heel snel. Ze ontzorgen ons volledig”.
De mensen van WAAK zetten zich altijd voor 200% in. Dat dwingt respect af bij onze medewerkers.
In het begin moesten we ervoor zorgen dat de maatwerkers op hun werkplek terechtkwamen en daarbij alle veiligheids- en hygiëneprocedures naleefden, maar ondertussen doen ze dit uit zichzelf”. WAAK-Maatwerkcoach Bram Catteeuw beaamt dit: “Iedereen raakte snel op elkaar ingespeeld, je merkt dat de maatwerkers goed bij elkaar passen. Bovendien kon ik voor de dagelijkse werking rekenen op de extra ondersteuning van Thomas Ghekiere die als Rework-begeleider van Agristo ook dagelijks bij het project betrokken is”.
Een kloppend hart voor maatwerk
Tussen de soep en de Agristo-frieten door vertelt Thomas dat hij in een vorig leven voor een diepvriesgroentenbedrijf werkte. Daar maakte hij als begeleider reeds kennis met het begrip maatwerkbedrijf. Toen besloten werd om een WAAK-enclave op te starten, zag Agristo dat zijn ervaring een grote meerwaarde bood: “Ik sta in voor de planning, administratie en ondersteun Bram in de begeleiding van de mensen van WAAK. We maken ze niet alleen wegwijs, we gaan ook met ze in gesprek als ze frustraties hebben bijvoorbeeld. Door dit op een kalme en rustige manier te doen, vermijden we in 99% van de gevallen dat dit verder escaleert”. Bram Catteeuw : “Ik vind het heel fijn dat Agristo ook inspanningen doet voor onze mensen. Zo kregen ze, omdat ze lang moeten rechtstaan, onlangs ergonomische vloermatjes van Agristo. Het bedrijf hoeft dit in principe niet te doen, wij staan ervoor in dat ze op een ergonomische manier kunnen werken, maar het feit dat dit wel gebeurt, zegt heel veel over het bedrijf. Ze hebben een hart voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”.
Dankzij de professionele begeleiding worden wij volledig ontzorgd door WAAK.
Brams collega, Thomas, pikt hierop in en geeft aan dat dit onlosmakelijk verbonden is met het DNA van het aardappelbedrijf: “De medewerkers van WAAK worden door alle Agristo-medewerkers gerespecteerd. Ze komen vaak met elkaar in contact en over de middag lunchen ze samen. Ze worden behandeld als reguliere medewerkers. Ze geven er altijd ‘een patat’ op en zetten zich voor 200% in. Ze moeten niet onderdoen voor het andere Rework-team (met Agristo-medewerkers). Dat dwingt respect af!"
Duurzaamheid en inclusie
“Duurzaamheid was altijd al belangrijk voor Agristo, maar een tweetal jaar terug is sustainability ook verankerd in de algemene groeistrategie van ons bedrijf”, aldus External Affairs Manager, Ward Claerbout. “Onder deze term scharen wij zowel ons inclusieverhaal – mensen kansen geven die anders moeilijk kansen krijgen – als ook ons circulariteits- en duurzaamheidsverhaal. In het Rework-project komen beide aspecten samen. Kiezen om geen voedsel verloren te laten gaan, levert niet alleen meer winst op, het is ook een duurzame keuze. Je kiest er zo voor om geen grondstoffen te verspillen. Om onze aardappelproducten tot stand te laten komen, verbruiken we behoorlijk wat water. Door de producten opnieuw in de productieketen op te nemen in plaats van ze helemaal opnieuw te produceren, sparen we op lange termijn heel veel water uit. Hetzelfde geldt voor de energie die wij hiervoor verbruiken en voor de belasting van het land dat gebruikt wordt om onze aardappelen te kweken. De duurzame impact van dit project is groter dan het op het eerste zicht lijkt”.
Een rooskleurige toekomst voor het team van Inhouse Enclavewerk
Ondanks dat het project nog maar enkele maanden loopt, ziet de toekomst er rooskleurig uit voor de WAAK-enclave. Davy Roetjens: “Uiteraard zal het project op het einde van dit jaar gereviseerd worden, maar aangezien alles heel vlot verloopt, zie ik niet in waarom er wat zou veranderen. In tegendeel, wij zijn van plan om de capaciteit van deze vestiging nog uit te breiden, dus dan zal het zeker alle hens aan dek zijn. Wij zijn dus heel enthousiast om met dit team verder te gaan”.
* Potato, potato [potayto, potahto]: Engelse uitdrukking die betekent dat zelfs als twee dingen verschillend lijken, ze in essentie hetzelfde zijn. De uitdrukking komt van de verschillende uitspraak van ‘potato’.
Contacteer me voor meer info of een gesprek.
Elke Ulenaers
Key Accountmanager
M: elke.ulenaers@waak.be
T: +32 56 36 34 34